1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В българския участък на река Дунав няма опасност от наводнения

В българския участък на река Дунав няма опасност от наводнения

При Ново село е започнало спадане на нивото с няколко сантиметра

Към момента няма опасност от наводнения в българския участък на река Дунав. Това заяви пред БТА директорът на агенцията "Проучване и поддържане на река Дунав" в Русе Павлин Цонев.

При Ново село вече е започнало спадане на нивото с няколко сантиметра, което означава, че това ще се случи и надолу по течението - до Силистра. В сръбския участък има застой на нивата на реките, дори и лек спад, с изключение на река Тиса, което обаче няма да повлияе сериозно.

Прогнозите за следващите четири дни са нивото да се задържи в тези си граници, след което най-вероятно ще започне намаляване и нормализиране, обясни Цонев.

Въпреки че днес при Русе нивото на реката се е повишило с 31 см спрямо условната кота "нула" и вече е 606 см, това не представлява опасност, обясни Цонев. Повод за притеснение може да има, когато нивото на реката там надхвърли 750 см.

Междувременно екип от представители на няколко институции, по решение на областната управа в Русе, извършва от днес проверка на защитните диги по поречието на Дунав на територията на областта, обясни Цонев.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.