1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Благоевград ще се проведе протестно шествие срещу добива на шистов газ у нас

В Благоевград ще се проведе протестно шествие срещу добива на шистов газ у нас

Около 50-60 души се очаква да се включат в протеста

Протестно шествие срещу добива на шистов газ ще се проведе в Благоевград. Това съобщи за радио „Фокус” организаторът на протеста Людмила Манова. Тя каза, че добивът на шистов газ е вреден за почвата и ще отрови Добруджа.

Протестното шествие е насочено срещу хидравличния удар, използван за добива на шистов газ, който предизвиква слаби земетресения и може да доведе до нещо по-сериозно. Химикалите, които се използват при удара, навлизат в почвите и подпочвените води и ги отравят.

Около 50-60 души се очаква да се включат в протеста, въпреки че във Фейсбук са заявили участие над 120. „Може би районът, в който живеем не е засегнат и хората не са запознати с проблема. Опитваме се обаче да привлечем вниманието и да им разясним сериозността на случващото се”, каза Манова.

Протестът ще започне в 17.30 часа, като сборният пункт ще бъде пред сградата на община Благоевград. Протестното шествие ще бъде със свещи и затова е предпочетен по-късен час. От общината протестиращите ще преминат през централната улица, покрай ГУМ, а после по ул. „Тодор Александров”, през Съдебната палата и шествието ще приключи при общината. Предвидено е да се раздават листовки и да се обяснява на хората за вредата от добива на шистов газ.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.