1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Брюксел отвори врати най-големият екологичен форум „Зелена седмица“

В Брюксел отвори врати най-големият екологичен форум „Зелена седмица“

Снимка:

Тази година конференцията е посветена на качеството на въздуха в Европейския съюз

В Брюксел отвори врати най-големият екологичен форум „Зелена седмица“. Тази година конференцията е посветена на качеството на въздуха в Европейския съюз.

Според последните проучвания в съюза 56 на сто от европейците смятат, че качеството на въздуха се е влошило за последните 10 години. Най-лош въздух твърдят, че дишат 81 на сто от италианците. В България този процент е 61%. Четирима от всеки 5 анкетирани европейски граждани смятат, че Европейският съюз трябва да наложи допълнителни мерки, за да подобри качеството на въздуха.

Това е и целта на Зелената седмица в Брюксел. На форума са събрани около 3000 представители на правителства, неправителствени организации, европейски чиновници, бизнесмени, учени, природозащитници и медии. Според европейския комисар по въпросите на околната среда Янез Поточник „замърсяването на въздуха често е невидимо, но въздействието му е съвсем реално. Когато качеството на въздуха е лошо, плащаме висока цена: граждани губят живота си, медицинските разходи са високи, работни дни се губят поради болести“. Затова комисията отправя въпроса към националните правителства: „Искате ли здраво и продуктивно общество?“

Пътят към това са енергийно ефективните технологии и решения, с които се намаляват вредните емисии на най-различни отровни вещества в атмосферата, както и на т.нар. фини прахови частици 10 (ФПЧ10), отговорни за редица респираторни заболявания.

Една от възможните алтернативи за по-чист въздух се крие – в самия въздух. Проектът KiteGen, представен в изложбената зала на Зелената седмица представлява гигантско хвърчило, което се издига на височина между 300 и 2 000 метра, където постоянно циркулират течения.

Летящото крило непрекъснато прави вълнообразни движения и опъва ремъците, вързани за електрогенератори. Така се произвежда качествена, безвредна и най-вече – в пъти по-евтина електроенергия от познатите опити в тази сфера, твърдят учените. Хвърчилото се движи значително по-бавно от перките на вятърните електроцентрали и това го прави безопасно за птиците. Недостатък може да се нарече поддръжката, която изисква на 2 месеца да се подменя крилото, което е относително евтин консуматив, но на една година е хубаво да се сменят ремъците, които са по-голяма инвестиция, споделят инженерите на проекта.

Декоративната фасада може да има ключова роля в борбата със замърсяването на въздуха. Проектът на Elegant Embellishments представлява хитро архитектурно решение, покрито с титаниев двуокис(TiO2), който използва UV лъчите на слънцето, за да лови и пречиства вредните вещества във въздуха. Инсталира се в близост до натоварени пътища в градска среда.

Проектът вече действа в Мексико Сити, един от градовете с най-високи нива на замърсяване на въздуха в света. 2500 квадратни метра фасада на болницата Мануел Геа Гонсалес се грижат за здравето на гражданите, както в лечебното заведение, така и извън него.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.