1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Брюксел започна работа център за спешно реагиране при бедствия

В Брюксел започна работа център за спешно реагиране при бедствия

Той позволява да се избегне дублирането на усилия по време на спешни ситуации

Европейската комисия започна да координира по-добре наблюдението и реакцията при бедствия по целия свят. В Брюксел започна работа център за спешно реагиране, който позволява по-бърза, по-ефикасна и по-координирана реакция при бедствия. Центърът позволява да се избегне дублирането на усилия по време на спешни ситуации, като така се пестят и пари, информира БНТ.

Тук непрекъснато, 24 часа в денонощието, седем дни в седмицата, служителите могат да следят в реално време развитието на бедствия в три различни точки на света. Еврокомисарят по хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева каза, че добрата координация по време на бедствия позволява да се спаси животът на повече хора, да се осигури по-бърза помощ и да се действа по-добре.

При все по-честите и по-сложни, за съжаление, бедствия държавите  членки на ЕС, трябва да си сътрудничат още по-тясно. Новият център за спешно реагиране на ЕС осигурява модерна платформа, която позволява координация при най-екстремни обстоятелства, дава възможност за по-ефективно справяне с предизвикателствата и по този начин помага за защитата на нашите граждани, обясни председателят на Европейската комисия Жозе Барозу.

В центъра ще се получават искания от засегнати държави, ще се анализират и ще се осигурява координацията между отделни правителства, хуманитарни организации, спасителни екипи на място. Центърът ще осигурява необходимите специалисти за изпращане на мястото на бедствията, ще координира транспортирането на помощи.

Предстои приемането на ново европейско законодателство, което ще дава възможност на 32-те държави от Механизма за гражданска защита на Европейския съюз да предоставят на доброволен принцип своя капацитет за реагиране в спешни ситуации. В механизма участват страните от Европейския съюз и Македония, Хърватия, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия. С приемането на новото законодателство ще има в непрекъсната готовност хора и техника, които ще могат бързо да бъдат насочвани от една в друга държава.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.