1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Бургас започва изграждането на регионалното депо за отпадъци

В Бургас започва изграждането на регионалното депо за отпадъци

Крайният срок за изпълнението на проекта е 24 април 2015 година

Първа копка по проект „Изграждане на регионална система за управление на отпадъците в регион Бургас“ ще бъде направена днес от 10:30 ч. на площадката, предвидена за изграждането на регионално депо “Братово-Запад”, която се намира в близост до старото депо за отпадъци, с. Братово, община Камено. Това съобщиха от пресцентъра на община Бургас. Проектът се финансира по Оперативна програма „Околна среда” в изпълнение на договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ №DIR5102118- C001/25.08.2011 г.

Бенефициент е община Бургас в партньорство с общините Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе. Бюджетът на проекта е 43 231 121,10 лв. Крайният срок за неговото изпълнение е 24 април 2015 година. Целта на проекта е изграждане на необходимата инфраструктура за екологосъобразното обезвреждане на цялото количество битови отпадъци, генерирани на територията на Регион Бургас, включващ общините Бургас, Средец, Камено, Несебър, Поморие, Айтос, Руен, Карнобат и Сунгурларе, с което ще бъдат изпълнени изискванията на Директива 1999/31/ЕС за депониране на отпадъци и националното законодателство, както и задачите, произтичащи от Националната програма за управление дейностите по отпадъците 2009-2013 г.

Проектът включва проектиране и изграждане на първа клетка от Регионално депо „Братово – Запад”, монтиране на съоръжения за сепариране, открито компостиране и рециклиране на строителни отпадъци, изграждане на склад за временно съхранение на опасни и специфични отпадъци от бита, изграждане на две претоварни станции в Несебър и Карнобат и довеждаща инфраструктура до тях, доставка на машини и съоръжения за експлоатация на регионалното депо и двете претоварни станции. Регионалната система за управление на отпадъците ще обслужва 210 населени места, обитавани от близо 400 000 души.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.