1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В чашките на големите 53 язовира в страната държавата е премахнала 145 незаконни строежа

В чашките на големите 53 язовира в страната държавата е премахнала 145 незаконни строежа

Миналата година ДНСК е започнала административни процедури за премахване на 762 строежа

От началото на миналата година, когато бе направена проверка на строителството в чашките на големите 53 язовира в страната, досега държавата е премахнала 145 незаконни строежа. Това съобщи Дирекцията за национален строителен контрол (ДНСК), пише "Дневник".

В началото на миналата година ДНСК и регионалните инспекции на екоминистерството провериха 1470 обекта около големите язовири и половината от тях се оказаха законни.

Миналата година ДНСК е започнала административни процедури за премахване на 762 строежа, но впоследствие е прекратила производствата за 170 от тях, защото собствениците им са представили документи за законност или търпимост на сградите. Всички те са със изискваните строителни книжа и са законно въведени в експлоатация – разполагат с разрешения за строеж и акт 16 или с актове за узаконяване, или са "търпими" (старите сгради отпреди 1987 г.). От строителния контрол обясниха, че мащабите и скоростта на миналогодишната проверка не позволили всеки от строежите да бъде проучен обстойно преди да се издадат констативните актове за премахване и така 170-те сгради били защитени впоследствие от собствениците.

До момента ДНСК е издала общо 553 заповеди за премахване на безспорно незаконни строежи. От тях 276 са влезли в сила, а 258 се обжалват. Реално съборените сгради досега са 145. Малка част от съборените – 10 незаконни строежа са били доброволно премахнати. В съда са паднали 11 от заповедите за премахване, показа справката.

Година след проверката няколко общини все още не могат да разплетат 35 от случаите на незаконно строителство, констатирани от строителния контрол и съдбата на строежите все още е под въпрос. Те ще бъдат премахнати, само ако общинските администрации потвърдят, че са нередовни.

Най-много са премахнатите незаконни постройки около яз. "Ивайловград" - в т.нар. "Весело село" - 100 сгради досега, от общо 169 заповеди за събаряне. Други 18 ще бъдат принудително разрушени, а заповедите за 49 се обжалват и делата не са приключили. Две от делата обаче са завършили в полза на собствениците и съдът е отменил събарянето.

Около яз. "Искър" засега са съборени 7 строежа, а други 12 предстои да бъдат съборени принудително на разноски на ДНСК. Толкова (19) са влезлите в сила заповеди за премахване от издадени общо 75.

Около яз. "Студена" до Перник са премахнати 2 сгради и с това отстраняването на незаконните там е приключило, казаха от строителния контрол. Толкова са и разрушените постройки до яз. Пчелина от общо 8 нарочени за премахване.

За територията около яз. "Сопот" са издадени 6 заповеди за премахване и досега са изпълнени 4 от тях.

Около яз. "Тича" по план ще бъдат съборени 23 строежа, за 19 от които заповедите са влезли в сила. До момента са премахнати 11.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.