1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В части от Гърция е обявено извънредно положение заради горски пожари

В части от Гърция е обявено извънредно положение заради горски пожари

Евакуирани са няколко села

Извънредно положение беше обявено на гръцките полуострови Пелопонес, Крит и в района на Коринтия, където бушуват горски пожари. Евакуирани са няколко села. Шест от общо осем самолета са се повредили и са се оттеглили от гасенето, има пострадали огнеборци, които са хоспитализирани, съобщават медиите в Атина.

Огънят в областта Ахая, северно от град Патра, на п-в Пелопонес, бушува от вчера, 18 юли, и е изпепелил ниви и насаждения. В някои райони на областта е обявено извънредно положение.

Евакуирани са и жители край село в близост до град Ханя на о-в Крит, след като огънят е стигнал до първите къщи на населеното място. Властите бият тревога, че пожарът е извън контрол, предаде bTV.

Четвърти ден бушува и пожарът в района на Коринтия, унищожил стотици декари горски площи. Силните ветрове и големият брой огнища затрудняват работата на огнеборците. В борбата с пламъците участват наземни и въздушни средства и армейски части. Изпратени са коли и пожарникари от други райони.

В оперативния център на пожарната служба е министърът на обществения ред и защита на гражданите Никос Дендиас. За голяма опасност от пожари предупреждава гръцката гражданска защита. Като застрашени отново се сочат райони на п-в Пелопонес, северната част на Егейско море, областта Атика и остров Крит.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.