1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Черно море - гигантски медузи

В Черно море - гигантски медузи

Късат рибарските мрежи

Гигантски медузи завземат части от световните океани заради прекомерния риболов и други човешки дейности, съобщава Ей Би Си. Броят им нараства най-много в Югоизточна Азия, Черно море, Мексиканския залив и Северно море. Край Япония медузите са толкова грамадни, че късат рибарските мрежи.

"Трябва да бъдат взети мерки, които да предотвратят превръщането на медузите в доминантни в морските системи", пише Антъни Ричардсън от австралийския Институт по морски и атмосферни изследвания в сп. "Тенденции на екологията и еволюцията".Той и колегите му са прегледали изследванията, които свързват увеличаването на медузите с прекомерния риболов и високото съдържание на хранителни вещества във водата. Броят на медузите обикновено се контролира от рибите, които изяждат малките екземпляри. Те си съперничат и за храната - зоопланктона. Заради прекомерния риболов обаче медузите се увеличават. Те се хранят и с хайвер и още повече намаляват броя на рибите. Освен това, азотът и фосфорът в оттичащите се води предизвикват цъфтеж на червения фитопланктон. Това създава мъртви зони с нисък кислород. В тях рибите не могат да оцелеят, но медузите се справят. Глобалното затопляне също е благоприятно за медузите. Всички тези условия могат да доведат до стабилно състояние, при което медузите "ще управляват в океаните".

За решаване на проблема учените препоръчват да бъде ограничен риболовът, особено на малките риби, както и да бъде намалено замърсяването на моретата.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.