1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Деня на Земята: първото министерство в мета света с кампания “Земята не почива по празниците”

В Деня на Земята: първото министерство в мета света с кампания “Земята не почива по празниците”

Инициативата на MOVE.BG цели да обърне внимание към необходимостта от дългосрочен и хоризонтален подход спрямо климатичните политики в България

Първото министерство в мета света - българското Министерство на климатичния преход и зелената трансформация - отбелязва десет дни от своето създаване със специална кампания “Земята не почива по празниците”. Инициативата, чийто финал ще бъде в Деня на Земята, цели да постави темата за климата в по-широк контекст от обичайните акции около 22 април, който тази година се пада и част от по-дългата почивка около Великден. Кампанията е част от проекта на MOVE.BG - фикционално Министерство на климатичния преход и зелената трансформация - чрез което организацията настоява за въвеждане на хоризонтален подход към климата в България.

От 15 до 22 април MOVE.BG ще разясни как климатичните промени засягат живота на всеки един от нас и какви са решенията за България днес, така че страната ни да бъде сред зелените и иновативни лидери утре. В рамките на седмица кампанията “Земята не почива по празниците” ще обясни необходимостта от изграждането на екипи от климатични експерти в основните ведомства у нас, свързани със зеления преход - министерствата на енергетиката, на икономиката и индустрията, на иновациите и растежа, на околната среда и водите, на транспорта и съобщенията, както и в образователното министерство. 

“Виртуалното Министерство на климатичния преход и зелената трансформация е инструмент, с който искаме да подканим българското правителство да създаде експертиза за екологично чувствителни политики в реалните ведомства, както и да изгради механизми, през които тези служби да работят холистично и координирано. В много европейски държави е изграден хоризонтален подход към климатичните политики. Има ценен опит, от който България може да почерпи,” сподели Саша Безуханова, основател на MOVE.BG и допълни:

“Важно е да се създадат устойчиви механизми, така че граждани, експерти, учени, държава да работят заедно”.

Кампанията ще завърши на 22 април - Денят на Земята, който тази година е почивен ден в България. Затова екипът на MOVE.BG иска да накара хората да се погледнат отвъд обичайните ежедневни данни и призиви, като ги провокира да се замислят, че за Земята няма почивни дни и решенията ни всеки ден, дори по празниците, могат да направят зелената промяна възможна.

Следете кампанията “Земята не почива по празниците” на сайта на MOVE.BG тук, както и в профила във Facebook тук

 

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.