1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В добричкия градски парк започва възстановяването на розариума

В добричкия градски парк започва възстановяването на розариума

Върху площ от над два декара ще бъдат засадени стотици розови храсти от различни видове

В градския парк "Свети Георги" в Добрич започва възстановяването на розариума, съобщи БНР.

Върху площ от над два декара ще бъдат засадени стотици розови храсти от различни видове. На мястото на някогашния розариум, за който по-възрастните добричани си спомнят, в продължение на повече от 10 години имаше детски съоръжения, познати като Дървения град. Съоръженията са преместени и детското градче ще бъде изградено на друго място в парка, поясниха от общината.

Възстановяването на розариума на старото му място е по проект "Добрич – жива шевица от таланти", финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Проектът е на стойност 526 хиляди лева и предвижда провеждането на нетрадиционни културни прояви, сред които и фестивал на изкуствата с две издания – първото през лятото на 2012 г., а следващото – след година.

Идеята е да се създадат условия за участие и на гражданите, които искат да изявят своето творческо въображение. Във връзка с това пространството пред паметника на братята Кирил и Методий на пл. "Свобода" ще стане място за поезия и рисунка. Върху голямо платно всеки, който желае, може да напише мисъл, стих, цитат или послание.

В Етнографския комплекс ще се изявяват таланти с интерес към занаятите. До сградата на Художествената галерия ще бъде създадено артистично керамично пано и ще има импровизирана театрална сцена. А основният акцент на двата фестивала ще е създаването на добруджанска шевица от цветя на площад "Демокрация".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.