1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В долината на река Арда е открито находище от 31 гнезда на сиви чапли

В долината на река Арда е открито находище от 31 гнезда на сиви чапли

За четвърти пореден път проектът „Новото тракийско злато“ участва в среднозимно преброяване

Находище от 31 гнезда на сиви чапли е открито в долината на река Арда от екипа на „Новото тракийско злато“ при традиционното среднозимно преброяване на водолюбивите птици (11 - 13 януари 2013 г.). Това съобщиха изпълнителите на проекта.

За четвърти пореден път проектът „Новото тракийско злато“ участва в среднозимно преброяване. Екип, ръководен от Христо Христов, координатор биоразнообразие на проекта, брои птиците, които зимуват в язовир „Кърджали“, язовир „Студен кладенец“ и по поречието на река Арда.

2129 водолюбиви птици от 20 вида са регистрирани по време на преброяването, като от тях най-многобройни са били Зеленоглавата патица (Anas platyrhynchos) и включените в Червената книга на България Кафявоглава потапница (Aythya ferina) и Речна чайка (Larus ridibundus). Като цяло броят на наблюдаваните птици е по-малък от предходни години, което според специалистите се дължи на глобалните климатични промени.

Тази година най-много – 1077, птици са били наблюдавани по течението на река Арда в рамките на град Кърджали. Сред тях е била и световно застрашената Белоока потапница (Aythya nyroca). Зимуващите в Кърджали редки видове птици, както и уникалната чаплова колония в рамките на града дават възможност той да се превърне в предпочитано място за орнитологичен туризъм.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.