1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Гюсинг - производство на биогаз

В Гюсинг - производство на биогаз

Австрийското градче - пионер

Централа за производство на газ от дърва бе открита в австрийския град Гюсинг, с което се откриват нови възможности в областта на възобновяеми енергийни източници, съобщава Франс прес. Произвежданият газ може директно да се вкарва в газопреносната система на града и да се използва за парно отопление, за електричество чрез газова централа или за гориво на автомобили, които работят на газ. „Ние разбира се имаме все още нужда от земни горива, но тази централа доказва какво е възможно технически”, каза австрийският министър на околната среда Николас Берлакович на церемонията по откриването.

Централата е разположена в околностите на град Гюсинг, който е пионер в прилагането на технологии за възобновяема енергия в Австрия. Тя може да произвежда 100 куб. м. биогаз на час. Този обем позволява например да се отопляват 150 семейства през един студен зимен ден.

Централата е съфинансирана от ЕС, Швейцария и Австрия. Бяха й нужни 3 години, за да излезе от пилотната фаза и да премине в промишлена. Общата стойност на проекта е 8 млн. евро. Моделът ще бъде възпроизведен и в Германия и Швеция. Шведската централа, която ще се построи по този модел в Гьотеборг, обаче ще бъде 25 пъти по-мощна - 20 до 25 MW.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.