1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Испания разкриха мащабна контрабанда на бебета-змиорки

В Испания разкриха мащабна контрабанда на бебета-змиорки

Конфискувани са 1585 кг от защитения вид на стойност повече от 1,6 милиона евро

Испанската Гвардия Сивил (Guardia Civil) разкри контрабанда на 5000 кг бебета-змиорки годишно от Европейския съюз към Азия. При "Сочната операция” са арестувани 14 души и са конфискувани 1585 кг от защитения вид на стойност повече от 1,6 милиона евро, съобщиха от Агенция "Митници".

Операцията била подпомагана от българските митници, след като на 29 декември миналата година 120 кг змиорки от критично застрашения вид бяха задържани на Аерогара София. Змиорките били пакетирани в Галиция и след това транспортирани с чартърен полет до София. След съмнителна препродажба на българска компания, бебетата-змиорки е трябвало да бъдат изпратени до крайната им дестинация във Филипините.

Европейската змиорка (Anguilla Ангуила) е вид, защитен от Конвенцията за международната търговия със застрашени видове от дивата фауна и флора и търговията с нея със страни извън Европейския съюз е забранена. Бебетата-змиорки се продават в Европа средно по 500 евро на килограм, докато в азиатските страните цената им стига до 1300 евро на килограм.

Разследването на испанската Гвардия Сивил започнало през октомври 2011 г. и било насочено към хора, които живеят на брега на Карибско море и изпращат различни пратки за Китай. Месец по-късно била разкрита цяла мрежа в Галиция, където компании купували продукти, уловени от галисийски и португалски рибари. Змиорките са били хванати без необходимите разрешителни. Обвиняемите от години са се посветили на отглеждането на змиорки и търговията с тях. Контрабандистите фалшифицирали произхода и естеството на продукта, за да могат да го изнесат към азиатските страни.

Арестуваните 14 души са обвинени в престъпления срещу дивата природа, фалшификация и контрабандата. Престъпната мрежа е работила в Астурия, Гуипозкоа, Понтеведра и Тарагона, като е изнасяла годишно около 5 000 кг европейски змиорки.

Операцията продължава и се очакват обвинения срещу други четирима румънци и белгийци.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.