1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Италия съдят сеизмолози

В Италия съдят сеизмолози

При земетресението от 2009 г. в района на град Акуила загинаха над 300 души

Шестима италиански сеизмолози и един бивш държавен служител са изправени пред съда по обвинение в убийство, заради това, че не са предвидили земетресението от 2009 г. в района на град Акуила, в което загинаха над 300 души, пише dnevnik.bg.

Според обвинението те са дали погрешни уверения на населението непосредствено преди труса с магнитуд от 6.3, след като са проучили стотици данни от предхождащите го трусове, разлюлели града. Защитата им отговаря, че е невъзможно да се предвиди голямо земетресение в такава сеизмично активна зона.

Процесът привлече вниманието на научната общност и над 5000 специалисти се подписаха в открито писмо до президента Джорджо Наполитано да подкрепи набедените им колеги. Седмината бяха членове на правителствената комисия, назначена да оцени рисковете след стотиците леки земетресение в района на средновековния град. Те излязоха с успокоително заключение, но и с предупреждението, че не е възможно да се предвиди кога ще удари по-силен трус. Докладът им препоръчваше по-стриктни антиземетръсни мерки, особено в строителството.

Сега прокуратурата смята, че мнозина италианци са загинали, защото в нощта на земетресението спокойни са си останали по домовете, докато предпочелите да са навън от съображение за сигурност, са оцелели.

Обвиняемите, сред които са и някои от най-известните италиански сеизмолози, са заплашени от затвор до 15 години. Отделен граждански иск ги заплашва с глоби над 30 милиона евро.

Обвинението смята, че те са проявили "небрежност и са предоставили само приблизителни, най-общи и неефективни оценки на сеизмичната активност, както и некомпетентна, неточна и противоречива информация".

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.