1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Канада беше осъществен първият полет на самолет, зареден изцяло с биогориво

В Канада беше осъществен първият полет на самолет, зареден изцяло с биогориво

Той предложи перспектива на фермерите с неплодородни почви

Първият в света полет на самолет, зареден изцяло с биогориво, беше осъществен в Канада преди броени дни, съобщи агенция "Франс прес". Той вдъхна надежди за по-чист въздушен трафик и предложи перспектива на фермерите с неплодородни почви.

Досега за подобни полети се използваше смес от 50% биогориво и 50% керосин, тъй като се смяташе, че технологията не е доказала, че е достатъчно сигурна. Сега обаче компаниите Applied Research Associates и Agrisoma Biosciences съвместно с учените от Националния изследователски институт на Канада (NRC) са разработили продукт изцяло от синапено семе. След като лабораторните опити показаха, че новото гориво би трябвало да замени керосина, без да са нужни модификации в самолетните двигатели, тестовият полет трябваше да докаже това и на практика, пише Bangkok Post.

Гражданският самолет с два двигателя Dassault Falcon 20 излетя от канадската столица Отава, отиде до Монреал и се върна, изпълнявайки 90-минутен полет. Инженерите на борда му следяха работата на моторите. Втори придружаващ самолет засне с камера поведението на Фалкона, а уредите, закрепени на корпуса му, събраха данни за емисиите, изпускани при изгарянето, пише "Дневник".

След като кацна, канадският тест-пилот Пол Кисман сподели, че не е усетил никаква разлика в сравнение с летенето на керосин. Разработеното ново гориво предоставя и друго предимство. То е продукт на сорт синапено семе, който хем не е достатъчно добър, за да служи за производството на хранителни продукти (като например горчица), хем може да се отглежда на почти безплодни земи, като едновременно ги облагородява. Така то отговаря на две от основните критики към биогоривата – че се произвеждат от хранителни култури и че изтощават почвите.

Двете компании вече са сключили повече от 40 договора с фермери от северозападните канадски прерии, където ще се отглеждат над 6 000 акра синапено семе. Канадското правителство се надява инициативата да даде тласък на нова биогоривна индустрия, която да носи ползи както за природата, така и за селското стопанство.

На външен вид синапеният продукт не се различава от петролния си еквивалент. Цената му засега не е обявена, но учените настояват, че ако започне масово производство, до няколко години тя ще е конкурентна на цената на обикновения керосин.

Единственият оставащ въпрос е дали горивото наистина изпуска по-малко вредни емисии от петролните производни. В момента учените изследват събраните данни за химическите вещества, продукти от неговото изгаряне, като се очаква окончателните резултати да бъдат обявени до няколко седмици.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.