1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Кайнарджа ще бъде изграден туристически посетителски център

В Кайнарджа ще бъде изграден туристически посетителски център

Проектът е по Програмата за развитие на селските райони

Екопътека и туристически посетителски център ще бъдат изградени в Кайнарджа. Това съобщи за радио „Фокус” Дафинка Станева, експерт „Връзки с обществеността” в общината. Тя посочи, че проектът е по Програмата за развитие на селските райони по мярка „Основни услуги за населението и икономиката в селските райони” и трябва да започне през настоящата година.

Туристическият посетителски център ще бъде изграден в местността "Историческа чешма", където през 1774 година е подписан Кючуккайнарджанския мирен договор между Русия и Турция. Предвидено е центърът да разполага със зала за 40 души, в която ще бъдат излъчвани прожекции на филми, посветени на събитията от 1774 г.

Дейностите по изпълнение на проекта включват още облагородяване на парковата зона, благоустрояване на района около центъра, извършване на частичен ремонт на канала, откъдето изтича водата, изграждане на каскади и други. „Ще стане от едно почти диво място, такова, което отговаря на съвременните стандарти за туризъм”, каза Станева. Туристическият посетителски център ще предлага два маршрута - от Кайнарджа към селата Стрелково и Каменци. Така туристите ще могат да се запознаят с историческите, културните и природните забележителности на общината.

„Надявам се когато този център стане факт, селото и районът да се съживят”, каза Станева. Тя обясни, че по проекта ще бъде оформена и екопътека, с дължина около 2 км. Има места с потенциал за развитие на туризъм в община Кайнарджа”, каза Станева. Сред тях тя посочи, скалните манастири край село Стрелково. В с. Каменци работи комплекс за селски туризъм. В селото е изграден уникален храм, изцяло каменен градеж, който впечатлява и с импозантната си сграда.

„Проектът „Екопътека и туристически посетителски център” е добре замислен, дано и добре да се изпълни и районът да стане привлекателно място за туристи, както от страната, така и от чужбина”, каза Станева. По думите й до септември той трябва да бъде осъществен.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.