1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Кипър започва изграждането на първия соларен парк

В Кипър започва изграждането на първия соларен парк

Слънчевата електростанция е на стойност 14 милиона евро и е с мощност 10 мегавата

В Кипър започва изграждането на първия соларен парк, който се посвещава на 13-те жертви от експлозията във военноморската база на острова през миналата година. Предвижда се слънчевата електростанция да бъде готова до юли, когато се навършва една година от трагедията, предаде БНР.

Проектът е на Университета на Кипър и се осъществява съвместно с Кипърската електрическа компания, като се финансира от фондация. Паркът е на стойност 14 милиона евро и е с мощност 10 мегавата. Годишно ще може да произвежда близо 16 милиона киловатчаса електроенергия и ще задоволява нуждите на университета, които са за около 14 милиона киловатчаса. Голяма част от приходите от слънчевата електроцентрала ще отидат за стипендии на студентите.

"Този парк показва нашата любов към хората, които дадоха своя живот на 11 юли", каза ректорът на университета Константинос Христофидис. Според него паркът е само началото, но той ще покаже в каква насока трябва да е развитието в тези трудни от гледна точка на енергетиката времена.

За Кипър това е още по-необходимо, тъй като при експлозията на 11 юли миналата година във военната база бе разрушена главната електроцентрала на страната, която даваше близо 60% от електроенергията й. След инцидента правителството призова бизнеса да използва максимално алтернативни източници на енергия. Соларният парк е част от социалния принос на университета в тази насока.

Островната държава е на първо място в света по инсталирани соларни панели на глава от населението и сред водещите страни по използване на възобновяеми енергийни източници. Правителствената програма е насочена към успешното изпълнение на заложената от Европейския съюз цел - до 2020 година 13% от използваното в Кипър електричество да е от възобновяеми енергийни източници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.