1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Кюстендил започва едномесечна кампания за кастрация на безстопанствени и дворни кучета и котки

В Кюстендил започва едномесечна кампания за кастрация на безстопанствени и дворни кучета и котки

За втори път екип на „Четири лапи" ще работи в града

В Кюстендил започва едномесечна кампания за кастрация, ваксинация и обезпаразитяване на безстопанствени и дворни кучета и котки. Специалисти от българския офис на международната организация за защита на животните „Четири лапи" ще залавят животните от града на черешите и околните населени места и ще ги обработват в единствената по рода си регистрирана у нас мобилна амбулатория. 

Според д-р Марина Иванова, ръководител на проектите „Грижа за бездомните животни", Кюстендил е един от малкото областни центрове в България, които стриктно спазват и прилагат изискванията на Закона за защита на животните през последните 4 години. „Резултатите са налице - построен е модерен приют, популацията от скитащи кучета в града е овладяна и сега трябва да се насочат усилия към източника на проблема - неконтролираното развъждане и изоставяне на домашни и полудомашни животни. Екипът на «Четири лапи» е в Кюстендил, за да подкрепи усилията на общината и да помогне с опита си за още по-бързото решаване на проблема. Призоваваме онези собственици на дворни кучета и котки, които не могат да си позволят да осигурят кастрацията на домашния си любимец, да го направят по време на кампанията - ще бъде напълно безплатно", уточни д-р Иванова, цитирана от агенция КРОСС.

За втори път екип на „Четири лапи" ще работи в гр. Кюстендил. През 2010 г. в рамките на двуседмична кампания бяха обработени 174 животни в ромските квартали на областния център. Тази година от „Четири лапи" отново приоритетно ще обработват кучета от ромските квартали, както и от покрайнините на града и околните села. Мобилната клиника на „Четири лапи" ще е разположена на територията на общинския приют за безстопанствени животни в местността Главни рид до с. Радловци, а екипът на организацията ще включва трима ветеринарни лекари, двама ловци на кучета и двама клинични работници.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.