1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Костинброд ще бъде създаден Световен киноложки център

В Костинброд ще бъде създаден Световен киноложки център

В новия център ще има селекционна ферма за кучета от трите официално признати български породи - овчарско куче, лудогорско гонче и барак

В Костинброд ще бъде създаден Световен киноложки център, който ще бъде под егидата на Световния киноложки алианс и Паневропейския ловен съюз. Това съобщи пред агенция "Фокус" Аврам Петков, председател на Българския републикански киноложки съюз (БРКС) и съпрезидент на алианса, по време на пресконференция на Международния панаир в Пловдив.

В новия център ще има селекционна ферма за кучета от трите официално признати български породи - овчарско куче, лудогорско гонче и барак. Ще бъдат изградени също така стадион за обучение на кучета и полигон за изпити по пригодност за лов.

Към киноложкия център се сформира и международна школа за обучение на съдии за Източна Европа. Искаме да започне и създаването на зоополиция в България, защото това е единственият начин цивилизовано да решим проблема с бездомните кучета, казва Петков.

В областта на кинологията в България има голямо поле за действие, смята Асен Пиперков, председател на Българския ловно-рибарски съюз (БЛРС) и президент на Паневропейския ловен съюз. Започнахме работа по уточняването на родословията на ловните кучета у нас, ще им поставим чипове и ще ги снабдим с паспорти по международни стандарти, каквито са европейските изисквания, добавя той.

Над 300 кучета от от осем държави - България, Германия, Естония, Испания, Латвия, Литва, Русия и Украйна, ще участват в надпреварата за Световната киноложка купа 2011 в рамките на панаира в Пловдив. За първи път у нас ще бъдат показани белгийски грифон и китайско голо куче. Съдиите са от Аржентина, Германия, Испания, Латвия и Украйна, а състезанията ще започнат на 29 октомври в 11 ч. в палата 8 на панаира.

Преди това ще бъдат представени трите официално признати български породи кучета. Само техни представители имат право да участват в европейски и световни шампионати и да получават титли. Турнирите за купата са под егидата на БРКС и Световния киноложки алианс, чийто президент Мария Феррер от Испания също пристигна в Пловдив.

Основаването на киноложкия център е съвместна инициатива на БРКС и БЛРС, които неотдавна подписаха договор за партньорство.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.