1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Ловешка област паднаха обилни валежи, придружени с гръмотевична буря

В Ловешка област паднаха обилни валежи, придружени с гръмотевична буря

10 литра на квадратен метър са измерени в Тетевен само за два часа

След летните горещини в последните няколко дни през изминалата нощ в Ловешка област паднаха обилни валежи, придружени с гръмотевична буря. 10 литра на квадратен метър са измерени в Тетевен само за два часа, а в Ловеч количеството на валежите е било 5 литра на кв. м. Въпреки захлаждането днес от Гражданската защита предупреждават, че има високо ниво на опасност от горски пожари, предаде БНР.

Вчера край луковитското село Бежаново са изгорели 700 декара небалирана слама на вече ожъната нива. Заради опасността от горски и полски пожари областният управител на Ловеч Милко Недялков е издал заповед за правилно стопанисване и експлоатиране на горските територии, както и на районите около жп линиите.

Изпълнителната агенция по горите е изготвила план за оповестяване при възникване на горски пожари. Въведени са денонощни дежурства, а специализираните автомобили и екипите за патрулиране са в пълна готовност.

Забранява се паленето на открит огън и извършването на огневи работи на разстояние по-малко от 100 м от границите на горските територии. Предприети са действия за почистване на сухата тревна растителност около жп линиите и пътищата, както и линейните обекти на електропреносната мрежа от потенциално опасна дървесина и храстова растителност.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.