1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В МОСВ беше проведено заседание на Националния съвет по биоразнообразие

В МОСВ беше проведено заседание на Националния съвет по биоразнообразие

Проектът на Плана за действие за опазване на червеногушата гъска ще бъде преработен

Националният съвет по биологично разнообразие (НСБР) предлага на  министъра на околната среда и водите да върне за преработване проекта на Плана за действие за опазване на червеногушата гъска. Това беше решено на заседанието на НСБР. Планът следва да бъде преработен и внесен за повторно разглеждане.

Съветът разгледа и заявление за отглеждането на хибриден ивичест костур (Morone saxatilis x Morone chrysops) извън условията на затворена рециркулационна система. Взе се решение за забрана пускането на този хибрид в яз.“Огоста“, както и в свързаните с него водоеми, заради риск от нарушаване на естественото равновесие.

Членовете на НСБР приеха предложенията за заличаване на защитена зона BG0000607 „Пещера Микре“, за увеличаване площта на защитена зона BG0000266 „Пещера Мандрата“ и за намаляване на защитена зона BG0000526 „Долно Линево“, съответно промяна в границите ѝ.

Националният съвет по биоразнообразие предлага на министъра на околната среда и водите да отложи разглеждането на документацията за новата защитена зона за опазване на дивите птици -„Рила-буфер“, за извършване на допълнителни проучвания. Те трябва да бъдат възложени на експерти, които не са участвали в изготвянето на сегашното предложение. Допълнителните проучвания трябва да бъдат извършени в срок до 2 години.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.