1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В началото на 2012 г. ще бъдат определени екотаксите за торбичките с по-голяма плътност

В началото на 2012 г. ще бъдат определени екотаксите за торбичките с по-голяма плътност

Потребителите вече са започнали да си носят собствени торбички за пазар

Въвеждане на продуктова такса и за по-плътните найлонови торбички се предвижда от началото на 2013 г. Това коментира пред журналисти министърът на околната среда и водите Нона Караджова, съобщи БТА.

В началото на следващата година ще бъдат определени екотаксите за торбичките с по-голяма плътност, като ще се даде възможност от почти година на производителите да се пренастроят, уточни Караджова. По думите й потребителите вече са започнали да си носят собствени торбички за пазар, след като от началото на този месец беше въведена продуктова такса върху най-тънките торбички до 15 микрона, което означава, че тяхната цена за потребителите трябва да бъде най-малко 16 стотинки.

Все още няма работна група, която да работи по прилагането на продуктова такса и за пластмасовите чаши, чинии и прибори за хранене. Според Караджова е добре подобна мярка да бъде въведена и за тях, но това ще бъде предшествано от допитване до общественото мнение. Не знам дали много ще затрудним някого в ежедневието, но дори да е така, ще заплати, че използва неекологичен начин на потребление, коментира министърът.

Екоминистърът отбеляза, че в новия Закон за управление на отпадъците е записано, че заведенията за обществено хранене и магазини над определена квадратура, задължително трябва да сключват договори за предаване на рециклируемите си отпадъци разделно - кашони, бутилки, пластмасови чаши и чинии.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.