1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В началото на месец февруари ще бъде много студено

В началото на месец февруари ще бъде много студено

Средната температура се очаква да е около и под нормата

В по-голямата част от страната най-ниските температури през месец февруари ще бъдат между минус 15 и минус 20 градуса, като не са изключени и още по-ниски. Най-високите през скоро настъпващия месец пък ще са между 11 и 16 градуса, сочи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Като цяло средната температура се очаква да е около и под нормата, а средната сума на валежите - около нормата. Средната температура за февруари в Северна България и високите полета ще е от минус 1 до 1 градуса, в Южна България и по Черноморието - между 1 и 5, а в планините - между минус 8 и минус 4.

В началото на месеца ще бъде много студено. Облачността ще е променлива, ще има значителни намаления до ясно и слънчево време, както и периоди със значителна облачност и прехвърчане на сняг. Съществени валежи обаче не се очакват. Ще духа слаб до умерен вятър от север-северизток. Впоследствие, към средата на десетдневието, температурите ще се повишат. По-голяма вероятност за превалявания има около 4 и 5 и 9 февруари.

През второто десетдневие времето ще е по-променливо и по-меко. Очакват се чести превалявания от сняг, а в южните и източните райони е възможно да са и от дъжд. И през първата половина на третото десетдневие се очаква да има превалявания. Температурите, обаче, няма да са много ниски. През последните дни от месеца вероятността за валежи е малка. Нарастването на продължителността на деня през февруари води до увеличаване на слънчевото греене и до намаляване на мрачните дни.

Обикновено снежната покривка в равнините е нетрайна, а валежите - малко. Характерна за месеца е и голямата атмосферна динамика, което е причина за резки промени на времето. Понякога се наблюдават много интензивни нахлувания на арктичен въздух, снежни виелици и рязко застудяване. При такива условия се е случвало дори да замръзне морето. Същевременно при нахлувания откъм Средиземноморието се наблюдават аномални затопляния, предвестници на пролетта.

В началото на месеца Слънцето изгрява в 7,41 ч. и залязва в 17,39 ч. Продължителността на деня е 9 часа и 58 минути. В края на месеца Слънцето изгрява в 7,03 ч. и залязва в 18,15 ч. Продължителността на деня е 11 часа и 12 минути.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.