1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Никарагуа е сформиран екологичен батальон за борба с климатичните промени

В Никарагуа е сформиран екологичен батальон за борба с климатичните промени

През последното десетилетие площта на тропическите гори е намаляла с почти 25%, главно заради поголовната незаконна сеч

Докато най-развитие в света държави прекарват времето си в дебати как да се справят с глобалното затопляне и прекомерното отделяне на въглеродни емисии, някои от най-засегнатите страни вече предприемат по-директен подход, пише Treehugger, цитиран от inews.bg.

Типичен пример за принципа "действай, а не говори" е централноамериканската държава Никарагуа. Там беше сформиран т.нар. екологичен батальон – първата военна част за борба с климатичните промени.

Задачата на батальона е да възстанови тропическите гори на територията на страната. През последното десетилетие площта им е намаляла с почти 25%, главно заради поголовната незаконна сеч. Но сега батальонът, в който влизат 580 войници, е готов да опази гората от резачките на бракониерите. Нещо повече – по време на мисия войниците носят със себе си и фиданки, които да засаждат на места, където дърветата са оредели силно.

"Властите в Никарагуа се опитват да променят нещата по отношение на производството на енергия в страната. През последните години валежите намаляха заради изчезващите гори, а хидроенергията е основен фактор в енергийното бъдеще на страната", коментира полковник Хуан Рамон Моралес, командир на екологичния батальон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.