1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В община Карлово е въведена забрана за използване на полиетиленови торбички

В община Карлово е въведена забрана за използване на полиетиленови торбички

За повторно нарушение се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер

Община Карлово въведе забрана за използване на полиетиленови торбички, съобщиха от пресцентъра на общината.

Съгласно наредба за управление на отпадъците на територията на община Карлово, считано от 1 август тази година се забранява:
- Употребата на полиетиленови торбички, изработени от неразградим полиетилен и използвани за пренасяне на закупените от клиенти стоки, продукти, консумативи и други от търговския обект до крайното място на тяхното ползване;
- Въведената забрана по чл. 8, ал. 7, т. 15 се отнася само до полиетиленовите торбички и не се отнася за опаковките на стоките по смисъла на Наредбата за опаковки и отпадъците от опаковки;
- Разрешени за употреба са хартиените торби, торбите за многократна употреба, изработени от материал различен от полиетилени, торбите от екополимери, респ. Биополимери и разградими полимери.

Нарушителите на наредбата се санкционират както следва:
Чл. 44 за нарушения по тази наредба:
(1) на физическите лица се налага административно наказание глоба в размер от 100 до 5000 лева.
(2) юридическите лица или едноличните търговци се наказват с глоба, съответно имуществена санкция в размер от 700 до 50 000 лв.

За повторно нарушение се налага глоба, съответно имуществена санкция в двоен размер. Актовете за установяване нарушенията на изискванията по тази наредба се съставят от длъжностни лица упълномощени от кмета на община Карлово.

За нарушения, извършени при осъществяване дейности на предприятия, учреждения, заведения, организации и търговски дружества, административно-наказателна отговорност носят работниците или служителите, които са ги извършили, както и ръководителите, които са наредили или допуснали да бъдат извършени.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.