1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В община Сливен три вековни дървета са обявени за защитени

В община Сливен три вековни дървета са обявени за защитени

Черница и два ореха са вписани в регистрите по Закона за биологичното разнообразие

Три вековни дървета в община Сливен са обявени за защитени със заповед на министъра на околната среда и водите. Черница и два ореха, на възраст около 150 години, растящи в сливенското село Глушник, бяха вписани в регистрите по Закона за биологичното разнообразие, предаде БНР.

Според Стефан Стефанов, в чийто двор се намират защитените дървета, под сянката им са расли седем поколения. Черницата е висока 15 метра, 4 метра е обиколката й. Орехите са високи 17-18 метра с дебелина 2,7 метра.

В община Сливен са обявени за защитени 43 вековни дървета от бук, бряст, дъб, орех и черница. Сред тях са драшкоцветните дъбове в село Самуилово, където гнезди колония от бял щъркел. В природния парк "Сините камъни" растат десет защитени дъба от рядък вид, а по пътя Сливен-Ямбол са запазени 49 вековни дъбови дървета. Едно от трите най-стари дървета у нас е старият бряст в центъра на Сливен, който е на хиляда години.

Наказателна отговорност носи всеки, предприел действия, довеждащи до унищожаване, увреждане и влошаване на физиологичното състояние на защитените дървета.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.