1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В парк "Беласица“ ще бъдат изградени нови туристически маршрути

В парк "Беласица“ ще бъдат изградени нови туристически маршрути

Очаква се двата маршрута да бъдат завършени в началото на есента на тази година

Започна изграждането на нови туристически атракции на територията на Природен парк „Беласица” към Изпълнителната агенция по горите. Предстои да бъдат направени два нови тематични туристически маршрута в района на с. Коларово на територията на парка.

Първият от тях започва от селото и достига до българо-гръцката граница в местността Демир капия. Посетителите по маршрута ще имат възможност да се запознаят с богатото културно-историческо наследство на региона. Ще научат повече за най-използвания проход през планината наричан Демир капия (Железни врата), за старата крепост в местността Чуката и още много любопитни и малко познати факти за Беласица и региона. По маршрута ще може да бъде открита и информация за древни търговски пътища, пресичали в миналото планината.

Вторият маршрут достига до един от най-красивите водопади в Беласица – Камешнишкия водопад. Избралите тази дестинация, освен, че ще се насладят на приятна разходка сред кестенови и букови гори, ще имат възможността да се порадват и на свежестта на водопада. Информационни табла ще разказват за незаменимата роля на водата за съществуването на живота на земята и начините, по които можем да опазим това неоценимо богатство.

Очаква се двата маршрута да бъдат завършени в началото на есента на тази година и да са на разположение на посетителите на района през месец октомври. Посетителският информационен център, който ще бъде изграден в сградата на Дирекцията на Природен парк (ДПП) „Беласица“, в село Коларово, е най-значимата туристическа атракция, която ще бъде изградена тази година в района. Центърът ще предлага както полезна информация, така и място за забавление не само за най-малките, но и за техните родители.

Двата нови туристически маршрута и информационният посетителски център се изграждат от ДПП „Беласица“ като част от проект „Ен-Акт: Екологични действия за насърчаване на алтернативни форми на туризъм” в рамките на Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция – България 2007-2013 г., който се съфинансира от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие и Националните фондове на Гърция и България. Всички тези дейности по проекта имат за цел да допринесат за устойчивото развитие на региона от една страна и за създаването на нови екотуристически атракции на територията на ПП „Беласица“ от друга.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.