1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В парламента обсъждат спорния проектозакон за горите

В парламента обсъждат спорния проектозакон за горите

Снимка:

Поправките в закона бяха инициирани от фирма "Витоша ски", собственик на всички лифтове над София

Обсъждането на спорния проектозакон за горите започва днес с първо четене на поправките в две парламентарни комисии - по околната среда и по регионална политика.

На обществена дискусия за законопроекта в Народното събрание във вторник управляващите подкрепиха поправките, предвиждащи ски писти и лифтове вече да се изграждат в горите без промяна на предназначението на терените, с отстъпено право на строеж. Председателят на комисията по регионална политика Любен Татарски (ГЕРБ) заяви, че поправките са шанс за общините в близост до планина да развият зимен туризъм. Преди да бъде избран за депутат, като кмет на Разлог Татарски подкрепяше идейния проект на няколко фирми за мегакурорт в Пирин, който да свърже съществуваща ски зона над Банско с две нови над Добринище и над Разлог, пише "Дневник".

Поправките бяха инициирани от фирма "Витоша ски", собственик на всички лифтове над София. На среща с Изпълнителната агенция по горите и депутати през декември фирмата заяви, че няма да пусне лифтовете, преди поправките в закона да станат факт. "Витоша ски" заяви, че "обективна законова невъзможност" й пречи да открие лифтовете. От ИАГ отвърнаха, че няма да препятстват зимния сезон и са готови веднага да учредят 1-годишен наем на фирмата за площите на пистите и съоръженията. Фирмата обаче отказа.

Тогава шефът на земеделската комисия в парламента Десислава Танева (ГЕРБ) окачестви исканията й като "нагъл рекет". Обсъжданията в нейната комисия, която е водеща по законопроекта, са насрочени за следващата сряда.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.