1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пернишко е приета програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива

В Пернишко е приета програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива

Местната управа предвижда делът на ВЕИ да бъде увеличен и за общинските обекти да достигне 8-10 процента

Община Перник ще създаде консултативен орган, който да оказва помощ на домакинствата в Пернишко при въвеждане на възобновяеми енергийни източници за собствени нужди, съобщи БТА. 

Предвижда се също през 2013 г. да заработи информационна система за производството и потреблението на енергия от възобновяеми източници на територията на общината.

В Пернишко 15 фирми генерират средногодишно 193 249 т отпадъци. Водещо място заема отговорното за сметопочистването дружество "Стройинженеринг-94" ЕООД, което изхвърля 166 740 т. В пречиствателната станция за отпадни води в гр. Батановци се отделят 500 т утайки за същия период, уточняват от Общината.

Наличните в общината 657 говеда, 4 441 овце, 936 кози, 346 свине, 96 коне и 3 750 птици изхвърлят 18 453 769 л твърди животински отпадъци и 37 864 830 л течни в рамките на една година. Над 98 на сто от животните са съсредоточени в частния сектор.

Отпадъкът от селското стопанство не се оползотворява. Биомасата от твърди битови отпадъци, промишлени и сметищен газ също. С решение на общинския съвет е приета краткосрочна програма за насърчаване използването на енергията от възобновяеми източници и биогорива.

Общинската програма планира изследване за възможностите за производство на биомаса, за изграждане на малки квартални газови отоплителни централи, особено в югозападната част на града. Местната управа предвижда делът на възобновяемите енергийни източници в Пернишко да бъде увеличен и в краткосрочен план за общинските обекти да достигне 8-10 процента, а до 2020 г. - 20 процента.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.