1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Плевен се проведе кръгла маса за Дунавската стратегия

В Плевен се проведе кръгла маса за Дунавската стратегия

Снимка:

Мария Габриел: Инициативата идва от местно ниво, но не може и без голяма координация между отделните институции

След Силистра, Русе и Свищов, тази събота в Плевен се проведе четвърта кръгла маса в рамките на обществения дебат "Дунавската стратегия - възможност да градим регионите в Европа", предаде Дарик радио.

"Срещите са важни, защото чухме, какви са очакванията на хората. Искаме да дадем по-голяма конкретика на това, което Дунавската стратегия представи като новост, а именно подходът отдолу нагоре. Така се взима под внимание спецификата на регионите, на местните власти, на неправителствените организации на местно ниво", каза Мария Габриел, евродепутат от ГЕРБ - ЕНП.

Предвид факта, че по течението на Дунав, могат да се видят едни от регионите с най-висок стандарт до такива с най-нисък стандарт за живот тя изтъкна, че важна цел е високият и ниският стандарт на живот да се приближат и да се създадат условия, които да позволят на общините, намиращи се по-надолу в таблицата, да бъдат развити. Мария Габриел посочи като пример за цитирани най - често в дъното на таблицата региони, Северозападен и Северен Централен.

Според евродепутата, голямото предимство на Дунавската стратегия е от това, че инициативата идва от местното ниво, но не може и без голяма координация между отделните институции. Очакванията на хората по поречието на Дунав са подобряване на инфраструктурата, на речното плаване, навигацията. Друг приоритет е опазването на околната среда, където също има голям потенциал, но той трябва да бъде отключен.

"Начинът е изготвянето на съвместни проекти с останалите региони по Дунав. А за да се намалят разликите между регионите по поречието на реката са необходими по-голяма координация, по-голяма активност и проекти, които да бъдат реалистични в начина, по който се построяват", подчерта Мария Габриел.

Целия материал четете в рубрика Актуално на портала...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.