1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пловдив откриха най-богатия на видове сладководен аквариум в България

В Пловдив откриха най-богатия на видове сладководен аквариум в България

Посетителите на Регионалния природонаучен музей ще имат възможност да видят представители от цял свят

Най-богатият на видове сладководен аквариум в България бе открит днес в Регионалния природонаучен музей в Пловдив, предаде Радио „Фокус”.

Вече разполагаме с най-богатия на видове риби и растения аквариум в България, заяви директорът Огнян Тодоров. Той поясни че в момента в него има 152 вида различни тропични риби и още 20 вида, които се срещат предимно в басейна на река Марица и Пловдивския регион. Посетителите на музея ще имат възможност да видят представители от цял свят - пирани, цихлиди, аруана и др. екзотични видове. Музеят разполага и с нови интерактивни модули, които представляват снимки на животни с бутони. Натискайки бутона, съответното животни изобразено на картинката, издава звук. По този начин най-малките посетители ще могат да разпознават животните и звуците, които са характерни за тях, поясни Огнян Тодоров.

60 различни бозайници, птици, земноводни и безгръбначни издават характерния за тях звук за атракция на децата. Освен това, музеят разполага вече и с различни образователни игри за децата. В две от залите са поставени монитори, на които се прожектират образователни филми, свързани с изложените експонати. По думите на директора, се обмисля и изграждането на дигитален 3D планетариум в залата с минералите.

Ремонтът на новата зала с аквариумите е отнел около 2 години. Предстои смяна и на гредореда на музея, което ще доведе до подмяна на витрините и експозициите. Това ще наложи затварянето му за период около 5-6 месеца. По първоначални изчисления около 100 000 лева ще струва подмяната на носещата конструкция.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.