1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пловдив развиват незаконна търговия с диви пойни птици

В Пловдив развиват незаконна търговия с диви пойни птици

Глобите, предвидени от закона, са в размер от 100 до 5000 лева

В Пловдив има много добре развита незаконна търговия с диви пойни птици. Това каза на пресконференция в Пловдив Елена Кметова, представител на „Зелени Балкани", предаде радио “Фокус”.

По думите на Кметова на така наречения "Руски пазар" в града са направени серия съвместни проверки на Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите, полицията и "Зелени Балкани". Там е установена търговия с диви пойни птици, които се улавят предимно през зимния сезон, или мигрират на територията на България. Този масов улов застрашава популацията им.

Елена Кметова призова гражданите да не си купуват такива птици, тъй като те са затворени в клетки и много бързо умират. Начинът да се намали търговията с тях е като се намали търсенето им. Мерките, които се предприемат при тези акции, са глоби и конфискация на незаконно продаваните птици. Успяхме да ограничим до известна степен тази незаконна търговия с диви птици, благодарение на гласността, която получихме от страна на медиите, каза още Елена Кметова.

Глобите за незаконна търговия със защитени видове са от 100 до 5000 лева. Физическо лице, което си е закупило екзотично животно от зоомагазин, автоматично става отговорно и наказуемо, ако животното не е регистрирано по закон.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.