1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Пловдив ще бъде открит най-богатият на видове сладководен аквариум в България

В Пловдив ще бъде открит най-богатият на видове сладководен аквариум в България

Събитието ще се състои на 22 януари в залите на Регионалния природонаучен музей

Най-богатият на видове сладководен аквариум в България ще бъде открит в една от залите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив на 22 януари. Това съобщи директорът на музея Огнян Тодоров, цитиран от Радио "Фокус".

В момента разполагаме с най-богатия на видове риби и растения аквариум в България, каза още Тодоров. По думите му, за откриването в него ще има около 180 вида различни тропични риби. В аквариума има 4 вида пирани, някои от които хищни, аруана, много видове цихлиди, доста екзотични видове, които са внесени в България специално заради аквариума, каза директорът.

Посетителите ще могат да видят и над 20 вида, които се срещат предимно в басейна на река Марица и Пловдивския регион. В момента се опитваме да довършим и аквариума с морски риби, който е с вместимост от 3000 литра, разказа Тодоров. Ремонтът на залата с аквариума е правен в последните две години на няколко етапа. Благодарение на аквариума, терариума и новите експозиции, които сме направили, посещаемостта на музея се е увеличила 4 пъти за последните 2 години, което е знак за това, че обществото и най-вече децата проявяват интерес, каза още Огнян Тодоров.

Електронни табла, които пресъздават звуците на различни животни, са поставени от вчера, 9 януари, в залите на Регионалния природонаучен музей в Пловдив. С пари от спечелен проект служителите на музея са направили интерактивни модули със снимки на животни с бутони, които децата могат да натискат. След натискане на бутона самото животно започва да издава звук и да свети, обясни Тодоров. 60 различни бозайници, птици, земноводни и безгръбначни издават характерния за тях звук за атракция на децата. В момента обмисляме и изграждането на един дигитален 3D планетариум в залата с минералите, каза директорът на музея.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.