1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В пловдивския район "Южен" ще бъде създадена специална площадка за разходка на кучета

В пловдивския район "Южен" ще бъде създадена специална площадка за разходка на кучета

Снимка:

Съоръжението ще струва 10 000 лв. и се финансира от екоминистерството

В пловдивския район "Южен" ще бъде създадена специална площадка за разходка на кучета, съобщи plovdiv24.bg. Съоръжението ще струва 10 000 лв. и се финансира от екоминистерството в рамките на националния конкурс "За чиста околна среда - 2013 г.". 

Площадката ще е на терен, който се намира на изток от ул. "Коматевско шосе" и на север от бул. "Никола Вапцаров". Изграждането й  се налага заради нарастващия брой регистрирани домашни кучета в район "Южен", а също и заради нуждата от предотвратяване на замърсяването на останалите тревни площи в междублокови пространства, градини и паркове с кучешки екскременти.

Междувременно от Дирекция "Екология и управление на отпадъците" в община Пловдив напомниха, че крайният срок за регистрация на домашните кучета изтича на 31 март. Годишната такса за притежателите на кучета в община Пловдив е 50 лв. Всички собственици на домашни кучета, които все още не са регистрирали в районната администрация своя домашен любимец и не са заплатили таксата "куче", трябва да направят това до края на месец март.

Административната регистрация на всяко домашно куче в общината е задължителна, включително и на тези животни, които са освободени от заплащане на таксата. Справка от общинския Електронен регистър на домашните кучета сочи, че до края на март такса за притежаване на куче трябва да бъде заплатена за над 2300 вече регистрирани домашни кучета.

Глобата за неспазване крайния срок от 31-ви март за пререгистрацията на домашно куче е 25 лв. На тази санкция подлежат както дължащите такса за притежаване на куче, така и тези които са освободени от заплащане на таксата. Пропусналите да заплатят дължимата такса "куче" за предходни години, сега ще заплатят по 50 лв. за всяка пропусната година.

На глоба от 30 лв. подлежат тези собственици на домашни кучета, които не са декларирали и регистрирали в администрацията своите домашни кучета в срок от 7 работни дни от придобиването им или от издаването на ветеринарномедицинския паспорт на животното. За липса на идентификация на домашното куче, поставена от ветеринарен лекар, собственикът ще бъде санкциониран с 50 до 200 лв.

Собствениците на вече регистрирани домашни кучета, които все още не са поставили микрочип на своя любимец, могат да се възползват от продължаващата кампания по предоставяне на безплатни микрочипове, организирана от община Пловдив със съдействието на следните ветеринарни клиники:

- Ул. "Победа" - № 46; 032/96 81 08; 0888/42 43 67 (район Северен)
-  Ул."Лерин" - № 14; 0878/843 405 (район Западен)
-  Ул. "Николай Гогол" - № 18; 0887/771 537 (район Централен)

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.