1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В помощ на експерти и журналисти: Как се създава успешна зона с ниски емисии от транспорта?

В помощ на експерти и журналисти: Как се създава успешна зона с ниски емисии от транспорта?

Международна организация събра на едно място общовалидните правила за проектиране, поетапно въвеждане, експлоатация, контрол и отчетност на зоните с ниски емисии, базирани на европейския опит в сферата

Общественият интерес към темата за зоните с ниски емисии (ЗНЕ) от транспорта рязко се покачи това лято в България и особено в София, където сме на прага да се сдобием с такава. Въвеждането на ЗНЕ в столицата ни на теория е стъпка в правилната посока, защото този тип мерки са вече доказан в стотици европейски градове начин да се ограничава замърсяването от трафика и да се постига повишаване на качеството на живот (запознайте се с вече адаптираното на български международно проучване за разпространението на ЗНЕ в Европа и тенденциите в развитието им).

За съжаление проектът, предложен първоначално от Столична община, се разминаваше значително с неформалните международни правила в областта, поради което правилното решение бе да се отложи гласуването му, докато не се отстранят недостатъците. В противен случай рискуваме сериозно зоната не само да създаде обществено недоволство, но и да допринесе и до повишаване на неравенството в обществото, а и да се окаже в крайна сметка дори неефективна по отношение на ограничаването на емисиите от замърсяващите превозни средства.

Какви обаче са тези правила, за които говорим?
Те се базират точно на вече споменатия богат европейски опит в сферата.  
Кампанията за чисти градове (Clean Cities Campaign) наскоро публикува своеобразен наръчник за успешно създаване на ЗНЕ, който се базира на сериозно проучване на най-добрите практики в някои от най-напредналите в сферата на ограничаването на замърсяващия трафик големи градове в Европа. Той описва 7-те стъпки, които трябва да се следват в проектирането на ЗНЕ, както и такива, които трябва да се предвидят в прилагането и контрола на една зона с ниски емисии, така че тя да бъде наистина работеща и полезна за обществото. Документът, също вече адаптиран на български, може да намерите тук: „7-те стъпки за създаване на ефективни зони с ниски емисии“.

Макар всяка страна и град да си има собствена специфика, която трябва да се вземе под внимание и ЗНЕ в различните населени места често да варират в опциите си, в този наръчник са събрани общовалидните стъпки, които няма как да избегнем, ако желаем наистина да постигнем резултат, съчетан със съдействие и разбиране от обществото на промяната в навиците на гражданите. В него ще намерите отговори и практическа обосновка на много от критиките, които бяха отправени към първоначалния проект на Столична община. Надяваме се документът да е полезен на всички, които се интересуват от тази тема, която ще е все по-важна и по-реална в една европейска столица, а скоро след това вероятно и в други български градове. Напомняме, че в момента над 300 ЗНЕ от транспорта са активни на континента ни, а до 2025 г. те ще станат над 500.  Освен двата подробни документа по-горе, предлагаме на вниманието ви и още няколко допълнителни ресурса:

В „За Земята“ оставаме на разположение за съдействие при възникнали допълнителни въпроси по темата и през лятото. Добрата, работеща и справедлива зона с ниски емисии в София е проект, който ще бъде в полза на всички живеещи в града. Планирането ще се отрази в дългосрочен план на качеството на живот в града. По тази причина трябва да мислим и да питаме отговорните лица сега, а не когато вече решенията са вече взети.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.