1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В рамките на контролната дейност на РИОСВ през миналия месец са проверени 1 064 обекта

В рамките на контролната дейност на РИОСВ през миналия месец са проверени 1 064 обекта

Съставени са 77 акта

Акцент в контролната дейност на регионалните инспекции по околната среда и водите през декември бяха проверките за чистотата на пътищата и пътните съоръжения в обхвата на републиканската пътна мрежа и на граничните контролно-пропусквателни пунктове.

Във всички 16 РИОСВ са проведени срещи, на които общините и областните пътни управления са представили графици за поддържане чистотата на пътните площи. Мярката е предприета съобразно Закона за пътищата и отговорностите, които той възлага на кметовете и директорите на областните пътни управления като стопани на пътищата. Управлението на пътищата обхваща и дейности за поддържане чистотата на пътните съоръжения, обслужващите зони, крайпътните комплекси, осигуряване на съдове за събиране на отпадъците и транспортирането им. Тези задължения произтичат едновременно и от изискванията на Закона за управление на отпадъците.

В рамките на контролната дейност на РИОСВ през миналия месец са проверени 1 064 обекта, като са извършени 1 276 проверки по текущ и последващ контрол. За отстраняване на констатирани нарушения са дадени 522 предписания. Съставени са 77 акта, от които 13 са за неизпълнение на дадени предписания. Издадените през месеца наказателни постановления са 116 на обща стойност 278 536 лв. За увреждане или замърсяване на околната среда над допустимите норми са наложени 48 санкции на обща стойност 238 092 лв.

За нарушения на Закона за водите и изпускане на отпадъчни води, превишаващи индивидуалните емисионни ограничения в издадените разрешителни за заустване, от екоинспекциите в Благоевград, Бургас, София, Монтана и Смолян са наложени текущи месечни санкции за 185 546 лв., а от РИОСВ-Варна - една еднократна санкция от 2 617 лв. на “Солвей соди” АД, гр. Девня за замърсяване на река Провадийска с отпадъчни води от сгурошламоотвал “Падина”. Най–високи по размер са санкциите, наложени от РИОСВ-Бургас за пречиствателна станция за отпадъчни води „Равда-Слънчев бряг”, като за старата част с оператор „ВиК" ЕАД, гр. Бургас санкцията е 80 995 лв., а за новата част с оператор община Несебър - 74 635 лв.

Целия материал четете в рубрика Актуално...

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.