1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В резервата "Сребърна" са наблюдавани първите новоизлюпени къдроглави пеликанчета

В резервата "Сребърна" са наблюдавани първите новоизлюпени къдроглави пеликанчета

Тази година метеорологичните условия са предпоставка гнездовият период да започне с месец по-рано

В резервата "Сребърна" са наблюдавани първите новоизлюпени къдроглави пеликанчета, съобщи на сайта си Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Малките са забелязани при обхода на резервата от охраната на третата наколна платформа в езерото. Трудно е да се определи броят на птичетата, тъй като възрастните се грижат за тях и ги крият. Експертите отчитат, че тази година метеорологичните условия са предпоставка гнездовият период да започне с месец по-рано отколкото през миналата.

Единични екземпляри от защитения вид са наблюдавани по поречието на р. Дунав още по време на среднозимното преброяване на водолюбивите птици през януари.

Тогава пеликаните са използвали реката като хранителна база и място за почивка. След разтопяване на леда в езерото Сребърна в началото на февруари, птиците са се настанили върху наколните платформи и са започнали да строят гнезда.

Къдроглавият пеликан (Pelecanus crispus) е птица от семейство Пеликанови. Те са и едни от най-едрите летящи птици на Земята. Костите на огромния клюн, както и на целия скелет имат множество кухинки, пълни с въздух. Това ги прави леки, без да намалява здравината им. Под долната си челюст пеликаните имат огромна кожна торба, в която поместват уловената риба. Женската снася 2-3 бледосини яйца, които се мътят две седмици. Перата на малките поникват за 10 дни. Гнездото на къдроглавите пеликани е построено от тръстикови стъбла и листа. Отвътре е застлано с меки пера и листа. Родителите хранят малките си с полусмляна риба. Пеликаните са едни от най-грижовните родители в птичия свят, отбелязват експертите.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.