1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Румъния приеха законопроект, разрешаващ евтаназията на улични кучета

В Румъния приеха законопроект, разрешаващ евтаназията на улични кучета

Приемането на текста става след неколкократни отлагания

Румънските депутати приеха след бурни обсъждания законопроект, разрешаващ евтаназията на улични кучета. Законопроектът беше остро критикуван от асоциациите, защитаващи правата на животните. Общо 168 депутати подкрепиха законопроекта, 111 гласуваха против, а 14 се въздържаха, предаде БГНЕС.

Десетки хора, заели места на балкона в парламентарната зала, нарекоха "убийци" депутатите, които подкрепиха законопроекта. Приемането на текста става след неколкократни отлагания, тъй като социалдемократическата опозиция поиска при обсъжданията в комисията законопроектът да бъде изтеглен.

Според законопроекта, който вече беше одобрен от Сената, възрастните кучета, настанени в приюти, които не са потърсени или осиновени, ще могат в срок от 30 дни да бъдат умъртвени или да бъдат оставени в приютите. Решението ще се вземе от местните власти след консултации с местното население чрез обществени допитвания, местни референдуми или събрания.

Либерално-демократическата партия, която е вносител на законопроекта, изтъкна нарастването на броя на уличните кучета в големите градове и увеличаването на хората, станали жертва на ухапвания.

По данни на партията само в Букурещ има 100 хиляди улични кучета и 12 000 ухапани хора на година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.