1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Русе няма превишения на вредни вещества след пожара в "Оргахим"

В Русе няма превишения на вредни вещества след пожара в "Оргахим"

Снимка:

Мобилната станция продължава мониторинга на атмосферния въздух в района на инцидента

Данните от мобилната станция на Регионалната лаборатория – Русе, не показват превишения по измерваните показатели - метанови и неметанови въглеводороди, въглероден оксид, въглероден диоксид, сероводород, азотни оксиди и озон при потушаване на пожара в цеха за производство на смоли на "Оргахим" АД снощи. Станцията е започнала измервания на атмосферния въздух час след получаване на сигнала в подветрената зона на пожара.  Това съобщиха от Регионалната инспекция по околна среда и води в Русе, цитирани от "Дневник".

Облакът от отделящите се газове от пожара не е достигнал до жилищните части на града поради подходящите атмосферни условия – ниска скорост на вятъра, почти безветрие и югоизточната му посока.   

Превишени моментни стойности на неметанови въглеводороди и озон спрямо нормалния фон за сезона са регистрирани между 0.00 и 3.00 часа, но няма опасност за здравето на хората и околната среда. Мобилната станция продължава мониторинга на атмосферния въздух в района на инцидента и в отчетените стойности няма превишения.

Екип на екоинспекцията тази сутрин е взел водни проби от площадковата канализация на "Оргахим" АД, от колектор "3 март" и от устието на река Русенски Лом при река Дунав.

Междувременно пожарът, възникнал около 21 часа снощи, бе потушен. В района има дежурни огнеборци. От компанията пък съобщиха, че вземат всички мерки последиците от инцидента да бъдат ограничени. Аварията е локализирана само в цех "Смоли", информират още от "Оргахим". Останалите производствени мощности не са засегнати и могат да функционират нормално. Повече информация ще бъде предоставена след завършване на разследването на полицията, допълват от дружеството.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.