1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Русе започва реконструкцията на централния площад

В Русе започва реконструкцията на централния площад

Авторите на проекта гарантират, че ще се запази съществуващата композиция от пешеходни зони и зелени площи

В Русе започва реконструкцията на централния площад, който е един от най-красивите градски площади у нас. Строителните дейности трябва да завършат за една година и струват малко над 10 милиона лева, съобщи БНР. Центърът на Русе е паметник на културата и затова всички дейности са одобрени от Националния институт за опазване на недвижимото културно наследство.

Строителните работи ще бъдат разделени в три участъка, като за първи път в България ще бъде изграден "сух фонтан" на площада пред сградата на операта. Цялата настилка ще бъде подменена, а новите плочки ще бъдат поставени върху 20-сантиметрова бетонна основа.

Растителността на централния площад в Русе е 60-годишна и затова тя ще бъде подменена с нова композиция, съобразена с по-съвременното оформяне на зелените пространства. Предвижда се и монтиране на нови осветителни тела и цялостни системи за ефектно осветление на централната градска градина. Заедно с това ще бъдат изградени мрежи за видео наблюдение.

Авторите на проекта гарантират, че ще се запази съществуващата композиция от пешеходни зони и зелени площи, както и акцентите към основните сгради на площада.

 

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.