1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Русия днес е ден на траур в памет на загиналите в разрушителното наводнение в Краснодарска област

В Русия днес е ден на траур в памет на загиналите в разрушителното наводнение в Краснодарска област

По последни данни броят на жертвите на водната стихия надвишава 170

В Русия днес е ден на траур в памет на загиналите в разрушителното наводнение, сполетяло Краснодарска област през почивните дни. По последни данни броят на жертвите на водната стихия надвишава 170. Има съмнения, че още много загинали няма да бъдат намерени, защото телата им са били отнесени навътре в морето. По неокончателни данни повече от 24 хил. души са пострадали от наводнението 

Трагедията започна в петък вечер, когато върху селището се е стоварило тройно бедствие. От една страна в рамките на няколко часа са паднали валежи, които обичайно падат за 2-3 месеца. От друга, претоварената канализация е била залята от излязла от коритото река. От трета, по непотвърдени още данни е започнало изпускане на язовири в планината. 

Президентът на Русия Владимир Путин, който посети района на бедствието, възложи на местните власти да отделят необходимите средства, за да бъдат построени нови домове на мястото на разрушените къщи. По 2 милиона рубли ще се изплащат на всяко семейство, в което има загинал.

Хората в Краснодар и главно в Кримск обаче не крият гнева си от действията на местните власти. Те твърдят, че не са били предупредени навреме за стихията, съмняват се, че са били залети от изпуснати инцидентно или нарочно води на близко водохранилище, предават световните агенции.

В деня на траур ще бъде почетена паметта и на 14-те руски поклонници, които загинаха при автобусна катастрофа в Украйна в събота.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.