1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Шанхай ограничават и домашните любимци

В Шанхай ограничават и домашните любимци

От 15 май властите започнаха да въвеждат политиката "едно семейство-едно куче"

Китайците в Шанхай от години се примиряват с политика за ограничаване на броя на децата, но въвеждането на подобни ограничения за кучетата ги накара да протестират, предаде Ройтер, цитирана от БГНЕС.

Отглеждането на кучета беше забранено в края на управлението на Мао Цзедун като буржоазно, но с времето много семейства от средната класа се снабдиха с домашни любимци. От 15 май властите започнаха да въвеждат политиката "едно семейство-едно куче", за да се справят с 600 хиляди нерегистрирани приятели на човека във финансовия център. Това предизвика съпротивата на собствениците, които смятат домашните си любимци за част от семейството. Някои от тях планират да им намерят подслон при роднини.

Домашните кучета са редовна гледка по улиците на големите градове като Пекин и Шанхай, но броя на бездомните се увеличи, след като някои собственици изоставят домашните си любимци, което предизвиква оплакванията на съседите. Собствениците на нерегистрирани кучета ще трябва да изоставят всички освен едно. Тези, които вече имат такива, ще могат да ги запазят, но нови регистрации ще се издават само на домакинства без кучета.

Смята се, че в Шанхай живеят 800 хиляди кучета, но само една четвърт от тях са регистрирани. Според властите кучетата "без документи" пренасят болести, но според критиците мерките са само извинение за масово съкращаване на популацията на четириноги, което предизвика възражения от групите за защита на правата на животните.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.