1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Швейцария преместиха 80-годишно дърво

В Швейцария преместиха 80-годишно дърво

Това е най-голямото дърво, местено някога в страната

Бук на 80 години, висок над 20 метра, беше спасен от жителите на град Шлирен в Швейцария. Наложило се е дървото да бъде отсечено, за да направи място за нова трамвайна линия, но петиция с близо 5000 подписа наложи преместването му.

Короната на огромния бук застрашавала трамвайните жици по новото трасе на линията, свързваща Цюрих с няколко селища по поречието на река Лимат на Запад. А дълбоките корени на дървото подкопавали основите на новата спирка, изграждана в центъра на Шлирен, който граничи с Цюрих. Затова при планирането на строежа е предвидено дървото да се отсече. Гражданите на Шлирен въстанаха срещу проекта и събраха 4700 подписа в защита на старото дърво, извисяващо се на централния площад.

Инициаторите на подписката дори бяха номинирани за ежегодната награда, връчвана на най-изтъкнатите граждани на долината на река Лимат. След няколкомесечни дискусии в общината и консултации с различни институции, е взето решението дървото да се пренесе на ново място на 170 метра от досегашното. Акцията по преместването продължила няколко часа.  Това е най-голямото дърво, местено някога в Швейцария. Експертите очакват букът да се чувства добре на новото си място и да оцелее. Разходите по акцията се изчисляват на близо 140 хиляди евро, като по-голямата част е дарение от фирмата, извършила преместването. Новата трамвайна линия ще свързва западните квартали на Цюрих със селищата в долината на Лимат. Тя е дълга малко над 13 километра,  ще има 27 спирки и трябва да заработи в края на 2022 година.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.