1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Сливенско са разчистени около 90% от площите, пострадали от взрива при Петолъчката

В Сливенско са разчистени около 90% от площите, пострадали от взрива при Петолъчката

Това съобщи днес полковник Вили Цуров, ръководител на сапьорското подразделение

На 70% са разчистени площите, пострадали от взрива при Петолъчката. Това съобщи днес полковник Вили Цуров, ръководител на сапьорското подразделение, част от Операция „Чист хоризонт”, предаде радио „Фокус”.

В Сливенско са разчистени около 90% от площите, а в по-засегнатата област Ямбол земеделската земя е разчистена на 70%. Данните бяха представени днес на редовна среща в Областна администрация-Сливен, която се провежда всяка седмица за изясняване на проблемите при разчистването и информиране на областния управител за хода на операцията.

Според полк. Цуров в скоро време ще бъде свалена и забраната за транзитно преминаване през Петолъчката. Окончателното решение за отваряне на района обаче ще бъде на МВР. Продължава разчистването на необработваемите и горски площи на територията на Сливенска и Ямболска области, засегнати от взрива. 150 военнослужещи работят на терена. Пречка в тяхната работа обаче са високите температури и нашествието на насекоми, особено кърлежи. Имало е случаи и на припаднали по време на операциите по разчистване на терена.

Според областния управител Марин Кавръков, години наред ще бъдат откривани осколки и остатъци от боеприпаси в района на взрива. Полк. Цуров подчерта, че към момента не са намерени невзривени боеприпаси и откритите не били толкова опасни, колкото тези предизвикали инцидента в Челопечене. Нямало и данни в завода на „Берета трейдинг” да са утилизирани снаряди от базата в Челопечене. Нямало и проблеми с обезщетенията на собствениците на пострадали сгради и земеделски земи. От „Берета трейдинг” напълно са покрили загубите. Направени са и ремонти на пострадалите сгради, а реколтата в региона, въпреки инцидента, била изключително добра.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.