1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Созопол ще бъде изградена пречиствателна станция

В Созопол ще бъде изградена пречиствателна станция

Проектът е на стойност 75 млн. лева

Пречиствателна станция ще бъде изградена в Созопол, съобщиха от пресцентъра на общината. На 6 август, понеделник, министърът на околната среда и водите Нона Караджова заедно със специалисти от министерството ще посетят Созопол.

Министър Караджова и кметът на община Созопол Панайот Рейзи ще подпишат договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ на стойност 75 млн. лева за изграждане на пречиствателната станция на града.

Събитието ще се състои от 13.30 часа в сградата на Общинския съвет, където в присъствието на общинските съветници и жители на Созопол ще бъде подписан документът, който обезпечава изграждането на пречиствателната станция и решава един изключително сериозен проблем за екологията и развитието на туризма не само в Созопол, но и в региона.

Официалното подписване на одобрения проект на община Созопол „Интегриран воден цикъл-І етап” по Оперативна програма „Околна среда” показва сериозния ангажимент на държава и община за окончателното решаване на един дългогодишен проблем за Созопол. Строителството на пречиствателната станция е сред основните приоритети на екипа на кмета Рейзи през втория му мандат.

Проектът „„Интегриран воден цикъл-І етап” включва изграждането на Пречиствателна станция за отпадни води, дълбокоморско заустване и включването на новоизградени колектори за отпадни води в ПСОВ от стар и нов град на Созопол и Черноморец. Ще бъдат изградени колектори и канално-помпени станции от новообразуваните квартали на Созопол и Черноморец. В проекта е включено и изграждането на канализацията на кв. „Мисаря” и кв.” Провлака”.

Главната цел на проекта е изграждане на устойчива система за водите и отпадъчните води в гр. Созопол и гр. Черноморец, община Созопол, чрез повишаване на качеството на съществуващите услуги и намаляване на отрицателното въздействие на заустваните отпадъчни води в унисон с практиките и политиките на ЕС и в контекста на Приоритетна ос 1 на ОП “Околна среда”. Той ще осигури подготовката на инвестиционните инфраструктурни мерки за подобряване на водоснабдителните и канализационните системи.

Със изграждането на І-я етап в областта на водоснабдяването на Созопол, за кварталите „Мисаря” и „Провлака” ще се осигури снабдяването на населението със задоволително по качество и количество питейна вода,ще се ограничат загубите на вода във водопреносната мрежа и ще се увеличи дела на свързаните към водопреносната мрежа домакинства, чрез изграждане на нови водопреносни системи. Това се обуславя от спецификата на потреблението на вода в Созопол през различните периоди на годината.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.