1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Стара планина загнездиха белоглави лешояди

В Стара планина загнездиха белоглави лешояди

Това е историческо завръщане на изчезнал вид, съобщават от "Зелени Балкани"

Първото гнездо на белоглави лешояди в Стара планина от 50 години насам откриха служители на проекта „Завръщането на лешоядите в България" в района на Източна Стара планина, съобщават от "Зелени Балкани".

Белоглави лешояди загнездиха в Стара планина, благодарение на усилията на природозащитниците и проекта. Това е изключителен успех за българската природозащита - историческо завръщане на изчезнал вид, съобщават от "Зелени Балкани".

Успехът се дължи на дългогодишните усилия на "Зелени Балкани", Фонда за дивата флора и фауна и Дружеството за защита на хищните птици в района на Стара планина - проучвания, подхранвания, работа с местните жители и реално освобождаване на внесени от чужбина лешояди в рамките на проект "Завръщане на лешоядите в България".

Гнездото бе открито благодарение на прототипен GPS/GPRS предавател, поставен на една от възрастните птици. Самите родители са белоглави лешояди, освободени в рамките на програмата за възстановяване на вида като гнездящ в Стара планина. Това са едни от първите птици, освободени още през 2009 година от специалната клетка за адаптация, изградена от експертите на Фонда за дивата флора и фауна в Котленска Стара планина.

След повече от 60 лешояди, пуснати на свобода в Стара планина и още около 54 очакващи свободата, се надяваме, че лешоядите наистина ще се завърнат по скалите на Балкана, заявяват природозащитниците.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.