В Стара Загора се проведе благотворително състезание с охлюви

Надбягването се организира от неправителствената организация сдружение „Самаряни“

108 мекотели от порода Хеликс Асперса Максима, отгледани от видния старозагорски охлювъд Илиан Илиев, премериха сили в първото по рода си благотворително състезание с охлюви в Стара Загора.

Състезанието се организира от неправителствената организация сдружение „Самаряни“ в подкрепа на пострадалите жени и деца от домашно насилие и трафик в Кризисен център „Самарянска къща“. Вече 13 години  „Самаряни“ помага на деца и жени претърпели домашно насилие и трафик. Над 50 деца – жертви на насилие, се обслужват средногодишно и се предприемат мерки за закрилата им. Партньори на сдружението са: ССИК „Различният поглед“, фондация „Земя завинаги“, ТПП-Стара Загора.

Уникалната надпревара, която се прави за пръв път в България, се състоя в Градската градина през миналата седмица под надслов „Всяко време с нещото си“. Всеки желаещ получи свой охлюв-състезател в чаша маруля, атрактивна шапка, бадж и състезателен номер срещу минималната сума от 2 лева, а за бизнес организациите – такса 50 лева. Над 5 местни фирми и около 20 неправителствени и бизнес организации се включиха, подкрепяйки каузата с различни по размер суми. Имаше участници чак от Бургас и София.

Рогатите гадинки се надбягваха по специално изградена за тях кръгла писта с радиус 33 сантиметра, като победителят трябваше да стигне пръв до края на очертаната окръжност . Състезанието се излъчваше през цялото време на видео стена, а спортен коментатор отразяваше случващото се на терена. Никой, освен съдиите нямаше достъп до състезателната писта, що се отнася до побутване. А естествен „допинг“ от маруля, магданоз и свежа водица имаше възможност да стимулира всеки от състезателите. Върху черупките на охлювите беше отбелязан техният състезателен номер с директна рисунка или залепен стикер.

Целия материал за провелото се в Стара Загора състезание с охлюви четете в рубрика Актуално на портала...

                                                                                     Анита ЗАГОРОВА

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.