1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Стара Загора се проведе благотворително състезание с охлюви

В Стара Загора се проведе благотворително състезание с охлюви

Надбягването се организира от неправителствената организация сдружение „Самаряни“

108 мекотели от порода Хеликс Асперса Максима, отгледани от видния старозагорски охлювъд Илиан Илиев, премериха сили в първото по рода си благотворително състезание с охлюви в Стара Загора.

Състезанието се организира от неправителствената организация сдружение „Самаряни“ в подкрепа на пострадалите жени и деца от домашно насилие и трафик в Кризисен център „Самарянска къща“. Вече 13 години  „Самаряни“ помага на деца и жени претърпели домашно насилие и трафик. Над 50 деца – жертви на насилие, се обслужват средногодишно и се предприемат мерки за закрилата им. Партньори на сдружението са: ССИК „Различният поглед“, фондация „Земя завинаги“, ТПП-Стара Загора.

Уникалната надпревара, която се прави за пръв път в България, се състоя в Градската градина през миналата седмица под надслов „Всяко време с нещото си“. Всеки желаещ получи свой охлюв-състезател в чаша маруля, атрактивна шапка, бадж и състезателен номер срещу минималната сума от 2 лева, а за бизнес организациите – такса 50 лева. Над 5 местни фирми и около 20 неправителствени и бизнес организации се включиха, подкрепяйки каузата с различни по размер суми. Имаше участници чак от Бургас и София.

Рогатите гадинки се надбягваха по специално изградена за тях кръгла писта с радиус 33 сантиметра, като победителят трябваше да стигне пръв до края на очертаната окръжност . Състезанието се излъчваше през цялото време на видео стена, а спортен коментатор отразяваше случващото се на терена. Никой, освен съдиите нямаше достъп до състезателната писта, що се отнася до побутване. А естествен „допинг“ от маруля, магданоз и свежа водица имаше възможност да стимулира всеки от състезателите. Върху черупките на охлювите беше отбелязан техният състезателен номер с директна рисунка или залепен стикер.

Всеки участник в благотворителната инициатива даде име на своя състезател. Състезанието се проведе в рамките на час и половина. Имаше 9 квалификационни кръга с по 12 участника, от  които се излъчи по един победител.  Първенците от квалификациите участваха пък в големия финал. Тримата победители – Мистралчо, Фонди и Кака Мара получиха специална купа, медали и красиви „марулени букети“.

Световният рекорд в подобни състезания е поставен от охлювът Арчи през 1995 година със свръхзвуковите 2 минути. Според организаторите на състезания с охлюви по цял свят, контактът на децата и възрастните с рогатите гадинки ги сближава с природата, прави я привлекателна и ги учи да забелязват и ценят важността на всяко едно живо същество в нея.Успоредно с любопитното състезание имаше и множество други предизвикателства, изненади и забавления за публиката. Малчуганите рисуваха охлювите и твориха красиви произведения от черупки от охлюви и мидички.

В края на състезанието всеки собственик на охлюв сам реши съдбата на своя състезател. От сдружение „Самаряни“ призоваха участниците да пуснат животинките на свобода в природата, но по възможност да не е в парка, за да не опасат райграса.


                                                                                              Анита ЗАГОРОВА

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.