1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В Токио се провеждат мащабни акции на протест срещу атомната енергия

В Токио се провеждат мащабни акции на протест срещу атомната енергия

Снимка:

По информация на полицията в протестите са се включили над 20 хиляди души

В японската столица Токио се провеждат мащабни акции на протест срещу атомната енергия, съобщи "Асошиейтед прес". Демонстрантите излязоха на улицата с искания страната да се откаже от използването на атомна енергия с оглед на аварията в АЕЦ "Фукушима" след земетресението и цунамито от 11 март 2011 г. Акцията на протеста съвпада с национален празник в Япония – Ден за почит към възрастните хора, който от 2003 г. се отбелязва всеки трети понеделник от септември.

По информация на полицията в протестите са се включили над 20 хиляди души. Организаторите на акцията съобщават за 60 хиляди участници. Това е най-голямата обществена проява в Япония след аварията във Фукушима.

Цунамито, ударило АЕЦ "Фукушима", и изтичането на радиация предизвикаха редица дебати в света за бъдещето на атомната енергия. Така в Германия правителството на Ангела Меркел се обяви за отказ от този вид енергия за сметка на възбоновяеми източници, като се предвижда затваряне на 17-те АЕЦ в Германия до 2022 г. В неделя "Сименс" също обяви, че напуска бизнеса с ядрените централи в съответствие с политическите и обществените настроения в Германия. Властите в Япония също предприемат стъпки в тази насока.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.