1. Начало
  2. Новини
  3. Околна среда
  4. В цяла Европа жертвите на студовете станаха стотици

В цяла Европа жертвите на студовете станаха стотици

Сибирският фронт в Европа достигна дори до Испания

Сибирският фронт в Европа достигна дори до Испания. В цяла Европа жертвите на студовете станаха стотици.

Само в Украйна рекордно ниските температури отнеха живота на повече от 100 души през последната седмица. 11 са починали в болниците в резултат на хипотермия, 26 други са починали в домовете си, докато 64 души са издъхнали на улиците на страната.

Жертвите на студовете в Русия са повече от 60 за целия януари. От руското министерство на здравеопазването уточняват, че в това число няма деца. Данните не са окончателни, но обхващат 50 региона на страната. 1371 души са се обърнали към здравните власти за медицинска помощ във връзка с измръзване. 779 души са хоспитализирани.

По-рано и Румъния обяви, че 22 души са починали от измръзване тази зима. Мразовитата зима не пожали и Испания. Предупреждения заради тежките метеорологични условия са обявени в 50 от 52 провинции. Властите в Каталония издадоха предупреждение и бе обявено, че в петък се отменят учебните занятия в 14 общини заради силни снеговалежи.

Италия се сблъсква с най-тежката зима за последните 27 години, като в северната част на страната температурите се понижиха до минус 20 градуса. Трима души починаха от измръзване. Същевременно над 2 000 2 души остават без ток в централната италианска област Тоскана.

В цяла Сърбия днес бяха регистрирани изключително ниски температури, а най-студено бе в Златибор, където в шест часа сутринта бе измерена температура от минус 17 градуса. Здравните власти в страната посъветваха по-възрастните хора и хроничноболните да не излизат от домовете си заради свеговалежа и студеното време.  На територията на община Свърлиг, източна Сърбия, снощи бе обявено извънредно положение заради силния снеговалеж и ниските температури. Пожарникари и спасителни екипи спасяваха пътници в закъсал автобус. Екипи, които разчистват пътищата, пробиха път до две села, откъдето бяха транспортирани болни, които са на диализа. Движението в страната е затруднено.

В Белград въпреки снега, който непрекъснато пада и неразчистените улици, трафикът върви без големи проблеми, но забавено.

 

Абонирайте се
БЕЗПЛАТНО за AGRO.BG бюлетина,
за да получавате всеки петък
най-важната седмична информация.
За още новини
харесайте страницата ни във
FACEBOOK.